Posted on Hozzászólás most!

Jó növény, jó fény

Jó növény, jó fény

A növényeknek szükségük van fényre. Nem mindegy, milyen növényről és milyen fényről beszélünk.

A jó növény meghatározása nem a növényről szól, hanem a termesztőről és a piaci célkitűzéséről. A salátatermesztő számára a jó növény rövid idő alatt ér el nagy zöldtömeget, szép, ízletes, és hosszan eláll a polcon. A salátatermesztő nem akar virágzást, inkább késleltetni akarja azt, vagy teljesen kizárni. A növénynemesítést végző szakember számára a gyorsan virágzó és sok magot hozó saláta értékes lehet, az ő esetében a virágzás fénnyel előidézhető. A rózsatermesztő számára a jó növény gyorsan megnő eladható méretűre, nagy virága van és erős szára.

Vizsgálni kell tehát, hogy milyen információt közvetít a fény a növénynek, és azt, hogy mihez kezd a növény a biztosított erőforrásokkal: levelet hoz, virágot, gyökereket növeszt, vegyületeket termel, vagy mindezeket a kedvező összeállításban? Elősegíti a kiválasztott spektrum a kívánt eredményt? Mi a termesztő célja?

A LED technológiás fényforrások számos szempont szerint szabályozhatók. A sugárzott fényspektrum, az ideális lámpatest és a megfelelő vezérlés a mezőgazdasági célkitűzésekkel összhangban kiválaszthatók.

A fény teljesítménye nem csak az elektromos hatékonyság szempontjából mért érték lehet, számolni kell azzal az értékkel is, amit a termesztő számára nyújt. Termékeinkkel nem csupán a fotoszintézis intenzitás maximumát célozzuk meg, hanem optimalizálni szeretnénk az időt és költséget, amely mellett a lehető legnagyobb értéken eladható, vagy felhasználható növény előállítható.

 

Részletesebben a fény és a növény viszonyáról itt!

Növények számára optimalizált fényforrások megvásárolhatók itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük